Ketoza jest głównym kosztem

Przyczyny i objawy

Ketozę wywołuje ujemny bilans energetyczny, ponieważ po wycieleniu krowa zaczyna produkować duże ilości mleka. Spada pobór karmy, co prowadzi do braków energetycznych.

To jest wyraźnie widoczne na wykresie: “Schematyczny zarys  ujemnego bilansu energetycznego u bydła mlecznego.” Niebieska linia pokazuje masę ciała, zielona linia reprezentuje zaopatrzenie energetyczne poprzez pobór masy suchej, a czerwona linia – zapotrzebowanie energetyczne. Jasno widać, że na początku laktacji zapotrzebowanie energetyczne jest większe niż pobór, co prowadzi do spadku masy ciała. Krowa, przy ujemnym  bilansie energetycznym, uruchamia rezerwy tłuszczu w ciele po to, żeby zaspokoić swoje zapotrzebowanie.

Ketoza to często spotykany problem u bydła mlecznego. Badania pokazują, że przynajmniej jedna na dziesięć krów cierpi z powodu klinicznej ketozy w ciągu dwóch pierwszych miesięcy laktacji (Veeteelt, February 2, 2012). Liczba krów cierpiących na subkliniczną postać ketozy jest jeszcze wyższa. Koszty związane z ketozą kształtują się od około 1000 zł do nawet 2000 zł na krowę na laktację. Warto się pochylić nad tym problemem.

W tym procesie produkowane są ciała ketonowe (aceton, kwas beta- ydroksymasłowy). Ciało może wydalić niewielkie ilości ketonów, natomiast  większe ilości nie mogą zostać wydalone i w konsekwencji prowadzą do ketozy. Krowy cierpiące na ketozę stają się ospałe i apatyczne, tracą apetyt i zmniejsza się pobór paszy. Udój mleka jest niższy od zakładanego, zmienia się też konsystencja odchodów, następnie spada wskaźnik BSC. Ponadto krowy stają się bardziej podatne na choroby takie jak zapalenie macicy i przemieszczenie trawieńca. Poważne wypadki ketozy mogą być łatwo  rozpoznane poprzez charakterystyczny zapach acetonu w wydychanym  powietrzu.

Topro KetoCare jest często używane w celu zniwelowania deficytu energetycznego u krów. Topro KetoCare zawiera wiele składników, które gwarantują stopniowe uwanianie energii. Ze względu na swój wyjątkowy skład, produkt ten jest apetyczny i nie podrażnia przełyku. Dlatego też jest łatwy do podania.