Zwiększone ryzyko mastitis na początku laktacji

Krowy mleczne są bardziej narażone na mastitis na początku laktacji ze względu na niedobory wapnia i energii.

Deficyt wapnia powoduje problem z prawidłowym funkcjonowaniem mięśni, prowadząc do opóźnień w zamykaniu się kanału strzykowego (Melkvee, październik 2016). Co więcej, niedobory energetyczne osłabiają układ odpornościowy, zwiększając przez to ryzyko chorób zakaźnych takich jak mastitis.

Mastitis może być wywołany przez różne bakterie takie jak E. coli, Staphylococcus aureus czy Streptococcus uberis. Ta choroba wiąże się ze sporymi kosztami, ponieważ spada produkcja mleka, potrzebne jest leczenie antybiotykami, co z kolei powoduje straty mleka oraz utratę zysków za przekroczenie ilości komórek somatycznych.

Allicyna podawanie bolusa allicynowego jest popularną metodą  zwalczania subklinicznej formy mastitis. Allicyna ma przeciwbakteryjne działanie – zwalcza drożdże, grzyby, bakterie, wirusy i pierwotniaki.

Mastitis może mieć kliniczną lub subkliniczą postać. Kliniczna postać  mastitis jest łatwo rozpoznawalna (czerwone wymię, kłaczki, grudki w mleku). Subkliniczna postać mastitis jest trudniejsza do zdiagnozowania, pomimo występującego zapalenia. Liczba komórek somatycznych w mleku może być wskaźnikiem wykorzystanym do diagnozy. Subkliniczna forma mastitis może przejść w kliniczną formę mastitis. Dlatego ważne jest  leczenie subklinicznej formy mastitis, po to, żeby uniknąć dalszych  problemów.